Skip to content

Oda Termostatı Nedir? Nasıl Kullanılmalıdır?

Oda termostatı almaya karar verdiniz ama özellikleri bakımından bilgisiz ve faydaları konusunda ise tedirginsiniz. O zaman bu yazı sizler için!

Oda termostatı, kullanılan ısıtma cihazına bilgi vererek oda sıcaklığının istenilen sıcaklıkta kalmasını sağlayan cihazlardır. Kablolu, kablosuz, programlanabilir ve mobil uygulama ile uzaktan yönetilebilir modelleri vardır. Oda termostatı, bulunduğu ortamın sıcaklığını ölçerek istenilen sıcaklık değerlerine gelinceye kadar ısıtma cihazına çalışması bilgisini gönderir ve ortam istenilen sıcaklığa geldiğinde ısıtma cihazına ortamın istenilen sıcaklığa geldiğini ve ısıtmaya ara vermesi gerektiği bilgisini verir. Örnekleyecek olursak; evinizde kullandığınız oda termostatını 23 dereceye ayarlarsanız, termostatın bulunduğu oda 23 dereceye geldiğinde kombiniz ısıtmayı durdurur.

Oda termostatları, hem konfor hem de kullanılan yakıtta tasarruf sağlar. En iyi tasarruf için aşağıdaki yöntemleri denemelisiniz.

Oda termostatı kullanmaya karar verdiniz ve termostatınızı ısıtma sisteminize bağladınız. Öncelikle kombiniz ister hermetik ister yoğuşmalı olsun, kombi üzerindeki ısıtma derecesi 55-65 arasında olmalıdır. Bu derecenin yüksek olmasındaki amaç, evin ya da ısıtılacak mekanın bir an önce istenilen sıcaklığa gelmesi ve kombinin durmasıdır.

Oda termostatlarını ortalama 22 derece civarında tutarak, gece 18-19 dereceye düşürmelisiniz. Sabah saatlerinde evi havalandırmalı ve bu havalandırma sırasında oda termostatının kapalı olduğuna dikkat etmelisiniz.

Kombi ve ısıtma cihazları için kullanılan oda termostatı, odanızın sıcaklığını istediğiniz dereceye rahatlıkla ayarlamanızı sağlar. Oda termostatın görevi, odanın sıcaklığı istediğiniz dereceye geldiğinde sıcaklığı sabit tutmak ve kombinin fazla çalışmasını engellemektir.

Kablosuz oda termostatları alıcı (modem) ve verici (oda termostatı) olmak üzere iki cihazın birleşiminden oluşur. Öncelikle alıcı cihazın kombiye montajı yapılmalıdır. Üzerinde kombi ile bağlantı durumu hakkında bilgi veren LED ışıkları bulunmaktadır. Verici cihazı ise evin istediğiniz duvarına monte edilebilen ya da masa aparatı ile kullanabileceğiniz, ısı ayarını kolaylıkla yapmanızı sağlayan, oda ısısının ölçümünü yaparak kombinin çalışıp çalışmamasını sağlayan bir termostattır. Verici cihaz üzerinden oda sıcaklığının derecesini istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz.

Oda termostatları farklı iletişim birimlerini kullanarak iki cihaz arasında haberleşme sağlayabilirler. Bu haberleşme Wi-Fi, radyo frekansı ve kablolu bağlantı olabilir. Her cihaz modelinde bu durumlar farklılık göstermektedir. Seçim yapmadan önce kullanım konforu ve iki cihaz arasındaki mesafe düşünülerek size uygun cihaz tercih edilmelidir.

Oda termostatı bulunan kombide, tek yapmanız gereken istediğiniz sıcaklık derecesini cihaz üzerinden ayarlamak olacaktır. Oda sıcaklığı ayarlamış olduğunuz dereceye ulaştığında kombi kapanır. Oluşan bir ısı kaybından dolayı ayarlamış olduğunuz derecenin altına düştüğünde ise kombi tekrardan istenilen dereceye ulaşana kadar ortamı ısıtmaya devam eder. Böylece sürekli bir güncelleme yapmanıza da gerek kalmayacaktır. Oda sıcaklığını termostat üzerindeki LED panelden kontrol edebileceğiniz gibi, termostatın otomatik yönetiminden dolayı doğalgazdan da tasarruf sağlamış olacaksınız.

Dikkat Edilmesi Gerekenler:


Oda termostatında bulunan pilin bitiminde oda termostatı çalışmayacaktır. Bu yüzden cihazda bulunan simgelerde pilin bittiğine dair uyarı geldiğinde pili değiştirmeniz gerekmektedir. Akıllı oda termostatlarında elektrik kesilmesi durumunda oda termostatı son ayarlanan sıcaklığa göre kombiyi kontrol etmeye devam eder. Elektrik tekrar geldiğinde bağlantı yeniden gerçekleşir.

Share the Post: