Tasarruf, “idareli kullanma, bir şeyi dikkatli harcama” anlamına gelir ve günümüzde yüksek ölçüde tüketici bilinci gerektirir. Günlük hayatta tasarruf yapılabilecek sayısız alan vardır. Biz bu içeriğimizde ev içinde yapılabilecek enerji tasarrufu yöntemlerini ele aldık.
Enerji kaynaklarının bilinçli kullanımı sadece faturalarımızı düşürmek için değil, enerji kaynaklarının giderek tükendiği dünyamızda çevreye karşı sorumluluğumuzu yerine getirmek için de gereklidir. Gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakabilmek için mevcut kaynaklarımızı bilinçli bir şekilde kullanmak hepimizin sorumluluğudur.
Bu basit önerileri günlük hayatınızda uygulayarak faturalarınızı düşürürken çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunabilirsiniz.
Elektrikli ev aletlerinde nasıl enerji tasarrufu yapılır?
Ev aletlerini alırken dikkat etmeniz gereken önemli hususlardan biri enerji tüketimidir. Enerji tasarruflu elektrik aletleri evdeki ortalama harcamanızın %40ını oluşturur. Bu yüzden satın alırken fiyatıyla birlikte size getireceği yıllık işletme maliyetini de göz önünde bulundurmalısınız.
TV’ler, bilgisayarlar ve oyun konsolları bekleme modunda enerji tüketmeye devam eder. Evinizdeki bilgisayarlar, kahve makineleri, elektrikli tüm ev aletlerini kullanmadığınız zamanlarda bekleme modunda tutmak yerine fişini çekmelisiniz. Fiş çekmeye alternatif olarak açma-kapama anahtarlı prizleri öneriyoruz. Böylece tüm ürünleri fişten çekmek yerine tek tuşla bu tüketimi durdurabilirsiniz.
Çamaşır ve bulaşık makinelerini tam kapasite doldurarak çalıştırın. Aynı zamanda çamaşır ve bulaşık makinelerinin ECO modunu kullanmak elektrik ve su tasarrufu yapmanıza yardımcı olacaktır. Hızlı programların daha yüksek tüketime sahip olduğunu unutmayın.
Kettle kullanmadığınız zamanlarda kapatmak, kullanırken ihtiyacınız kadar su doldurmak da hem su hem enerji kaynağı israfını önleyecektir.
Buzdolabı kapağını uzun süre açık tutmamaya özen gösterin. Açık kaldığı süre boyunca buzdolabı içerideki havayı soğutmak için daha fazla elektrik tüketecektir. Aynı şekilde buzdolabına yemekleri sıcakken koymak yerine dışarıda soğuduktan sonra koymanızı tavsiye ederiz.
Elektrik süpürgenizin torbasını sık sık temizleyin. Torba doldukça elektrik süpürgenizin emme gücü azalır ve aynı performansta bir temizlik işlemi için daha çok elektrik tüketir.
Kış öncesi radyatörlerinizdeki havayı alın. Radyatörde hava olması, evinizin ısınamamasıyla birlikte kombiyi yüksek ısıda yakmanıza neden olacaktır. Kombi hava alınması işlemi için herhangi bir servisten faydalanabileceğiniz gibi anahtar ve su kovası kullanarak kendiniz de halledebilirsiniz.
Isıtma soğutma ünitelerinin kullanımında dikkat edilmesi gerekenler
Özellikle elektrikli ısıtıcılar ve soğutucular kullanılırken yapılan en büyük hatalardan biridir bu. Örneğin yazın klima odayı soğuttuğu anda kapatıp 1 saat sonra tekrar açmak ciddi bir enerji sarfiyatına sebep olmaktadır. Çünkü her sıcaklık değişiminde klima hedeflenen sıcağa tekrar gelmek için ekstra enerji sarf edecektir. Size önerimiz, bu tarz ürünleri sabit sıcaklıkta ve düzenli olarak çalıştırmak olacaktır. Klima kullanımı ve bakımı ile alakalı diğer püf noktaları görmek için Klima Kullanırken Nasıl Tasarruf Ederiz adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Kombinizi daha doğru kullanarak yakıt tasarrufu yapın
Kombinizi evde olmadığınızda kapatıp evde bulunduğunuz sürede açmak veya sürekli derece ayarıyla oynamak da ciddi bir sarfiyata ve şişkin faturalara sebebiyet vermektedir. Kombi kullanırken tasarruf yapmak için yapmanız gereken şey konforunuzdan kısmak değil, bilinçli kullanmaktır. Kombi kullanırken yakıt tasarrufu sağlayacak diğer basit ipuçları için Kombiden Yakıt Tasarrufu Yapmanın Yolları yazımıza göz atabilirsiniz.
Oda termostatı kullanarak doğalgaz faturanızda %35’e kadar tasarruf edebileceğinizi biliyor muydunuz? Yeni nesil TPI yapay zeka teknolojili General Life oda termostatları kombinizin sürekli olarak çalışmasını engeller ve evinizin ısınmasından feragat etmeden %35’e varan enerji tasarrufu sağlamanıza olanak tanır. Kombi kullanırken tasarruf yapmak için yapmanız gereken şey konforunuzdan kısmak değil, bilinçli kullanmaktır.